Omroep NTR: Pieten tijdens intocht toch zwart

De zogenaamde roetveegpieten die hun intrede zouden doen tijdens de Landelijke Intocht van Sinterklaas in Zaanstad (Noord-Holland) zijn toch geheel zwart. Dat heeft omroep NTR laten weten.

Sites als Nu.nl maken er weer melding van: de maatschappelijke discussie of Zwarte Piet echt zwart moet zijn. Sommige mensen ervaren dat als ernstige discriminatie en zelfs racisme. Volgens een woordvoerder van de NTR zit het als het volgt in elkaar:

“Naargelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter”, verduidelijkt een woordvoerder van de omroep die het televisieverslag verzorgt. “Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn.”

Veel sinterklaascomitès in de regio hebben zich na de commotie al teruggetrokken. Mensen, de discussie is weer begonnen! De voorstanders en tegenstanders zullen zich weer gaan roeren want Sinterklaas blijft toch emotie. Wie er dit jaar aan het langste eind gaat trekken is nog niet helemaal bekend.

2 thoughts on “Omroep NTR: Pieten tijdens intocht toch zwart”

 1. J. Kraan schreef:

  In de tijd dat de bisschop van Turkije zich in Spanje vestigde werd het Middellandse zee gebied beheerst door Moren. Een zwart islamitisch volk uit Afrika. De Moren stonden er om bekend dat ze in de noordelijke landen vrouwen en kinderen ontvoerde om te verkopen als slaven.

  Deze Moren zijn de zwarte pieten. Ze moesten de kinderen in het gareel houden. Was je een stout kind, ging je mee in de zak.

  Dus Zwarte Piet is niet zwart van het roet. Hij is zwart als roet. Hij was een rijke slavendrijver. Er bestonden geen slaven met gouden oorbellen.

  Zwarte Piet is in de loop der jaren al veranderd van een boeman met die naar een kindervriend met een zak snoepgoed. Maar Zwarte Piet is altijd zwart geweest en moet zwart blijven.

 2. J. Kraan schreef:

  In de tijd dat de bisschop van Turkije zich in Spanje vestigde werd het Middellandse zeegebied geregeerd door Moren. Moren waren een zwart islamitisch volk uit Afrika.

  Die Moren stonden er om bekend dat ze in de noord Europese landen vrouwen en kinderen ontvoerde om die te verkopen als slaven.

  Die Moor is de Zwarte Piet zoals we die nu kennen. Hij is dus niet zwart van het roet, hij is zwart als roet. Hij was dan ook een rijke slaven handelaar, geen slaaf. Ooit wel eens gehoord van een slaaf met gouden oorbellen?

  Hij moest oorspronkelijk de kinderen een beetje angstig maken. Als je niet het hele jaar braaf was geweest ging je mee in de zak.

  Zwarte Piet is al veranderd van een boeman met een roe in een kindervriend met een zak snoep. Maar hij was een Moor. En Moren waren Zwart. Dus Zwarte Piet hoort zwart te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post